3 activitati de final de an – mai putin este noul mai mult

“Mai putin este noul mai mult” sau “Less is the new more.”

Finalul anului aduce dupa sine o tendinta mai accentuata de a face bilanturi, evaluari, estimari si planuri. Totodata, aduce si obieceiul de a cheltui mai mult, de a cumpara obiecte, de a cumpara stari, de a oferi cu orice pret cadouri remarcabile.
Tot la final de an, unii dintre noi ne concentram pe ce am fost, pe ce am realizat, pe ce ne dorim in viitor, eventual facem si”rezolutii” de an nou.

Suntem, parca, angrenati intr-un demers de a ne face viata mai plina, in mod paradoxal in timp ce majoritatea ne dorim mai mult timp liber, mai mult spatiu, mai multa libertate.
Va propun la acest final de an un demers de eliberare a spatiului, a balastului, a inutilului. Sa facem loc pentru timp, pentru liniste, pentru noi insine. Indreptand atentia catre adevaratele noastre nevoi, vom observa ca de fapt avem nevoie de mai putina aglomerare si mai mult spatiu.

Asadar, iata trei zone spre care ne putem indrepta atentia, cu activitati de final de an:

 1. Focus pe nevoi si nu pe obiecte
  Cu cat ai mai putine obiecte, cu atat esti un om mai liber. Vei descoperi acest adevar atunci cand te muti, atunci cand renovezi casa. Cum ar fi ca in acest an sa oferi cadouri de suflet? Care sa nu ocupe spatiu. Care sa fie un semn ca vezi si apreciezi persoana care primeste cadoul tau.
  Si cum ar fi ca inainte ca sarbatorile sa vina, sa iti eliberezi dulapul, sertarele, casa, biroul si/ sau garajul de obiectele inutile? Si cum ar fi sa iti anunti prietenii, colegii si rudele sa nu iti ofere cadouri decat trairi si emotii? Fara obiecte?
 2. Fa curatenie in relatiile tale
  Nu numai obiectele se demodeaza, ci si relatiie. Fa-ti un inventar al relatiilor si observa in ce fel ele te mai implinesc, iti satisfac nevoile profunde. Decide de cine vrei sa te indepartezi, cu cine ai de lamurit sau de actualizat ceva, si cu cine ai vrea sa devii mai apropiat(a) in urmatoarea perioada.
  Pastreaza-ti integritatea. Cultiva relatiile bazate pe  incredere si pe castig si sustinere reciproca.
 3. Fii bland(a) cu tine
  Odihneste-te, bea apa, fa miscare, mananca sanatos. Ai grija de tine. Meriti sa iti oferi cea mai buna tratatie, si numai tu poti face asta cel mai bine. Evita extremele.

In finalul acestui articol, iti sugerez sa te concentrezi nu atat pe a oferi, cat pe a fi atent(a) la fluxul format din a da si a primi. Fii cel (cea) care ofera deschidere, suport si integritate in prin ceea ce esti si ceea ce faci. Cultiva micile gesturi. Observa dinamica relatiilor tale atunci cand esti setat pe modul “ofera”. Ofera nu pentru a primi, ci din bucuria de a da. Dupa care observa cum primesti, ce primesti si daca stii sa primesti. Fluxul intre a da si a primi este alimentat de ambele actiuni, si pentru ambele avem nevoie de abilitati antrenate. Nu este usor sa dai din suflet, precum nu este usor sa oferi din suflet. Uneori fluxul functioneaza de la sine, alteori este nevoie de antrenament pentru a-l mentine functional.

Iar atunci cand te gasesti cu adevarat in situatia de a te intreba ce primesti si pentru ce (mai) stai intr-o relatie, intreaba-te ce ai oferit si reciteste punctul 2 din acest articol.

Leave a Reply