Nu iti poti delega viata.
Multi oameni reactioneaza la situatii intens provocatoare cu un potop de emotii puternice si cu un sentiment de nesiguranta. Tipurile de raspuns eficient in fata evenimentelor cu potential letal sunt cele de tipul amigdalian (descrise in literatura de specialitate de catre Walter Bradford Cannon, 1871-1945, fiziolog la Harward Medical School):
“fight=lupta”, “flight=fugi”, “freeze=intepeneste”.
Insa daca evenimentul disturbator nu are caracter letal imediat, daca nu am fost atacati de un sarpe veninos sau de un leu infiorator, este de dorit ca dupa o perioada mai lunga sau mai scurta de trecere printr-un raspuns amigdalian, sa dezvoltam mecanisme mai eficiente de gestionare a crizei. Pentru ca a sta intr-o strategie de raspuns de tip amigdalian pe perioade prelungite poate determina grave tulburari de sanatate fizica, emotionala si psihologica.
Cu toate acestea, unii oamenii se adaptează in timp foarte bine la situatii de viata in schimbare si la conditii traumatice sau de stres major. Ce le permite sa faca acest lucru? Este vorba despre REZILIENTA, o abilitate complexa si un proces continuu de cunoastere si adaptare a propriei persoane la incercarile mediului extern.
Ce este rezilienta?
Rezilienta este un concept folosit din ce in ce mai frecvent in ultima vreme. Totul a inceput de la studiile pe termen lung facute pe adulti provenind din familii disfunctionale, care au avut o copilarie deosebit de grea, marcată de lipsuri si abuzuri. S-a constatat ca peste 50% dintre ei s-au dezvoltat normal, fara probleme majore psihologice sau afective. Abilitatea lor a fost denumită rezilienta: capacitatea de a trece peste orice evenimente neplacute si de a se adapta la schimbare.
Rezilienta este abilitatea si capacitatea de a depasi problemele majore de orice fel, nu doar cele din copilarie. Poate fi vorba de stres intr-o afacere, probleme de sanatate, de familie, la locul de munca, catastrofe financiare, esecuri profesionale, etc.
Rezilienta se refera la adaptarea pozitiva la conditii dificile cu caracter traumatic, pastrand intacta sanatatea mentala.
Este o calitate pe care orice om o poseda nativ, nu doar eroii care au reusit sa se descurce in situatii extreme. Evolutia umana a fost un proces dificil si doar cei mai rezistenti au reusit sa supravietuiasca. Componentele de baza ale rezilientei exista in fiecare dintre noi: optimismul, capacitatea de a rezolva probleme, adaptarea la mediu, abilitati de comunicare sau puterea de a ne descurca in situatii dificile, abilitatea de a identifica singuri solutii.
„Nu cea mai puternica specie supravietuieste, nici cea mai inteligenta. Ci aceea care este cea mai adaptabila la schimbare.” ~ Charles Darwin
Exista insa si metode de a cultiva si intari rezilienta, de a antrena calitatile noastre genetice pentru a ne pregati cat mai bine sa facem fata problemelor majore.
Factorii care determina rezilienta unei persoane nu pot fi identificati in totalitate. Printre calitatile utile se numara: o personalitate puternica, gandirea optimista, flexibilitatea cognitiva, adaptabilitatea, sangele rece, orientarea spre solutii etc.
Conform rezultatelor unor studii medicale, persoanele reziliente au un nivel mult mai ridicat al cortizonului dimineața, existand, deci, o posibilă cauză biologica. Alte studii au identificat o serie de gene care influentează rezistenta la stres.
Foarte importanta este sustinerea sociala; relatia buna cu familia si prietenii care pot ajuta în momente grele.
Unii psihologi considera ca religia, credinta, spiritualitatea sunt sursa principala, incontestabila a rezilientei umane si sunt convinsi ca de aici vine acea putere interioara care este de fapt mai tare decat orice presiune exterioara. Desigur, multi alti factori pot fi luati in considerare.
Trebuie spus ca si o persoana rezilienta simte greutatile si stresul, nimeni nu are imunitate. Insa omul rezilient reactioneaza diferit. Omul rezilient are capacitatea de a trece peste greutati, de a invata ceva din experientele neplacute, de a reveni de fiecare data mai puternic, mai intelept si mai pregatit pentru alte eventuale socuri viitoare, intelegand ca evenimentele de acest tip fac parte din viata.
„Sa stapanesti arta rezilientei la nivel de maestru inseamna mult mai mult decat sa restabilesti persoana care credeai odata ca esti. Mai degraba, iesi din experienta transformat intr-o expresie mai autentica a persoanei care erai menit sa fii.”~ Carol Osborn
Rezilienta este o abilitate/caracteristica a celor capabili sa reziste in situatii grele, conform lui Jeffrey Pfeffer, autor al cartii Power. Acelasi autor noteaza faptul ca genele influenteaza in proportie de doar 50% modul de reactie al unei persoane. Un alt procent de 10% este bazat pe circumstante, iar 40% este „activitate intentionata”, cea pe care o putem influenta prin comportamentul de care dam dovada.
„Intre stimul si raspuns exista un spatiu. In acel spatiu rezida puterea noastra de a ne alege raspunsul. In acel spatiu se regaseste libertatea noastra suprema. Libertatea ultima a omului este aceea de a-si alege atitudinea in orice set de circumstante.” ~ Viktor Frankl
Creierul este ca un muschi. El trebuie antrenat. Rezilienta este o suma de abilitati. La fel si ele trebuie antrenate.
Daca imi doresc sa ramai cu ceva de pe urma acestui articol, ar fi un singur lucru: sa aprofundezi notiunea de REZILIENTA. Dupa care sa ai grija de tine. Sa iei cele mai bune decizii. Sa incluzi propria REZILIENTA pe lista ta de prioritati.
Minutul de introspectie:
Ce ai putea face concret, incepand de astazi, pentru a-ti antrena rezilienta? _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
~
Daca acest articol ti-a fost de folos, te invit sa lasi un comentariu mai-jos 🙂
Referințe:
- http://www.som.cranfield.ac.uk/som/p18801/Programmes-and-Executive-Development/Doctorates/The-PhD-Programme/Doctoral-Opportunities/Resilience-and-Mindfulness-in-Entrepreneurship
- http://www98.griffith.edu.au/dspace/bitstream/handle/10072/39317/70252_1.pdf?sequence=1
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3580862/
- https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0ahUKEwi-r-nsha_JAhVJtBoKHamRAhQQFgg1MAI&url=http%3A%2F%2Flindagraham-mft.net%2Fpdf%2FWiseBrainBulletin-4-6.pdf&usg=AFQjCNHApvLwGOG5u2rg6g8vuKdHB8OiMw&sig2=ZMydBLe6J4CZlVEVOydN9g&cad=rja
In acest articol sunt de acord cu tine atat la nivel practic si teoretic.Succes!
Termenul imi era necunoscut.L-am intalnit intamplator, iar acum mi l-am clarificat. Multumesc!
Cu placere, Liliana! Mult succes!
Dar despre rezilienta comunitatilor ce ne puteti spune?
Bogdan, rezilienta unei comunitati este tot rezilienta. Are aceleasi caracteristici generale. Doar ca intr-un cadru mult mai complex. In acceptiunea ca o comunitate este o entitate cu interese comune, rezilienta comunitatii este raspunsul comportamental al acelei comunitati confruntata cu situatii de stress, de dezechilibru.
Depinde foarte mult de felul in care comunitatea respectiva functioneaza, de cutumele sale.