Eu una nu prea cred in puterea rezolutiilor de Anul Nou doar pentru ca se fac la inceput de an,  dupa cum nu cred nici ca anul ce vine va fi implicit “mai bun” decat cel precedent. Faptul ca se schimba o cifra in calendar nu mi se pare o forta suficient de motivatoare pentru ca sa sustina schimbari reale.

Ceea ce sustine intr-adevar schimbarea este dorinta arzatoare de a obtine rezultatul dorit, este determinarea de a actiona chiar daca pare greu, este alinierea obiectivelor cu valorile noastre si cu misiunea de viata, si, mai ales, este descatusarea resurselor ce vor sustine procesul de schimbare. E important sa stim in ce masura schimbarile planificate vor aduce cu ele alte schimbari, la nivelul identitatii personale – adica cine vom deveni pe parcursul atingerii obiectivului si dupa ce l-am atins. Sau cine este nevoie sa devenim ca sa ne atingem obiectivul.

Totusi, un an este un interval de timp foarte potrivit pentru a face un plan si a-l duce la bun sfarsit. Un an este suficient de lung pentru a avea spatiul necesar unor proiecte ample, si suficient de scurt pentru a pastra finalul in vedere.  De asemenea, un an permite procese mai intinse, conectate cu viziunea generala asupra vietii. Intr-un an poti evalua ce faci bine, ce faci mai putin bine, ce ai vrea sa obtii, si sa faci si pasi concreti. Daca ne stabilim obiective de an nou, si pentru fiecare obiectiv avansam in fiecare zi doar cu 1% pentru realizarea sa, ghici unde vom ajunge intr-un an?

Asa ca, desi nu am o lista cu rezolutii de la 1 ianuarie, imi voi petrece niste timp in urmatoarele saptamani gandindu-ma la ceea ce imi doresc sa realizez in noul an: proiecte noi in care doresc sa ma implic, proiecte vechi pe care doresc sa le inchei, victorii pe care mi le doresc, caracteristici personale la care vreau sa lucrez. Voi scrie pe hartie planul vietii mele pentru urmatorul an. Nu sub forma de rezolutii de An Nou, ci voi asterne pe hartie o viziune de viata coerenta care sa imi hraneasca sufletul si care sa ma implineasca. Cel mai potrivita tehnica este aceea a hartii mentale. Apoi voi scrie obiectivele derivate din aceasta viziune si le voi detalia, cu date previzionate pentru realizarea lor.

Mi se pare important sa ma intreb apoi, din cand in cand pe parcursul anului, daca ceea ce fac zi de zi ma conduce in directia catre care am decis sa ma indrept.

Iata 8 “puncte de sprijin” pentru ca obiectivele tale de An Nou sa se implineasca:
1. Clarifica-ti viziunea – rezerva-ti niste timp pe care sa il petreci tu cu tine, si cu un caiet de notite. Compune o atmosfera relaxanta, placuta, cu o muzica buna in surdina si un ulei bun de aromaterapie. Fa-ti un ceai sau o cafea. Daca simti ca functionezi mai bine “in deplasare”, mergi la o ceainarie buna in oras. Imagineaza-ti viata ta ideala, si scrie pe hartie cateva fraze despre cum ar fi aceasta viata ideala pentru tine. Parcurge acest proces in zona familiei, relatiei intime, prietenilor, carierei, sanatatii, banilor, a timpului liber. Reaminteste-ti de valorile personale care sunt importante pentru tine si descopera cum le poti onora in toate aspectele vietii tale. Poti sa iti desenezi un mind-map, ca cel din imagine, iti va stimula creativitatea.
2. Stabileste-ti obiective care sa te ajute sa faci pasi in directia pe care ti-o doresti, a vietii ideale. Ai grija ca aceste obiective sa fie SMART (specifice, masurabile, adecvate temporal, realiste, tangibile). Mai ales REALISTE. Nu iti propune sa muti Everestul in Europa…
3. Fa-ti un plan – cum sa atingi succesul fara un plan? Chiar daca avem o viziune, uneori poate fi dificil sa alcatuim un plan concret de actiune. Descompune viziunea in pasi concreti. Scrie-ti planul cu actiuni mici, masurabile, realizabile. Apoi ridica-te si fa primele 3 actiuni chiar acum. Fa si un plan de rezerva (planul B) pentru situatiile in care lucrurile nu vor functiona exact asa cum le-ai planuit initial. Sarbatoreste realizarea fiecarei actiuni mici si vizualizeaza felul in care te apropii de tinta ta.
4. Stabileste-ti date limita – fiecarei actiuni da-i un termen. Poti sa iti eliberezi mintea dand un termen fiecarui gand de genul “as vrea sa fac/sa am…/sa fiu…. De asemenea, stabileste-ti date concrete pentru evaluarea progreselor- te vor ajuta sa te mentii pe directia dorita si sa faci din timp ajustari in cazul in care ceva nu functioneaza conform planului. Ai grija ca termenele sa fie realiste. Adesea punem presiune inutila pe noi insine, fara sa avem un beneficiu din asta.
5. Gaseste-ti un partener care sa te sustina. Impartaeste-ti obiectivele unor oameni care sa te sustina- partenerul de cuplu, parintii, un coleg, audientei blogului tau- pentru ca angajamentul tau sa fie ancorat in realitate.  Sunt sanse mai mari sa te mentii motivat si sa iti respecti termenele.
6. Gaseste un grup suport – un grup de oameni cu aceleasi preocupari sau interese poate fi o mare motivatie. Vei simti ca apartii unei comunitati, nu te vei trezi ca esti singur in demersul tau. Veti trece impreuna peste perioadele mai grele, veti sarbatori impreuna succesele. Cand ceva nu merge, vei observa ca li se intampla si altora, si ca nu e nimic in neregula cu tine. Cand un membru al grupului are succes, vei descoperi ca acest lucru este posibil, si vei fi mai motivat sa tragi si tu inainte. In plus, mai multe minti gandesc mai bine decat una singura…
7. Daca intampini esecuri – primeste feed-backul, invata lectia, depaseste momentul si mergi mai departe. In orice demers exista sanse sa esuezi sau sa gresesti. Accepta asta si mergi mai departe. Esecul este parte a procesului, parte a invatarii. Invata din greseli si evolueaza. Singura greseala adevarata este sa nu inveti din greseli.
Schimba-te pe tine, si nu pe cei din jur. Este singura zona in care ai cu adevarat puterea de a face ceva, de a schimba lucrurile. Asteptand sa ii schimbi pe ceilalti, iti dai puterea pe mainile lor, iar fericirea ta va depinde de ce fac sau nu fac ei.
8. Linisteste-ti criticul interior – invata sa comunici cu mica voce interioara care iti spune din cand in cand ca nu esti suficient de bun, suficient de destept, suficient de aratos ca sa obtii ceea ce iti doresti. Mergi inainte in ciuda micii voci. Uneori opreste-te si asculta ce intentii pozitive are la adresa ta, si gaseste modalitati creative de a-i indeplini intentiile pozitive in timp ce tu mergi inainte pe drumul tau. Poate nu va disparea niciodata, insa in timp puteti deveni prieteni… mica voce transformandu-se in vocea intuitiei care te ajuta pas cu pas. Este util sa ii dai un nume micii voci si sa comunici cu ea!

Acesti pasi par simplisti la prima vedere. Totusi, nu e mai complicat de atat. Un life-coach te va ghida prin acesti pasi, mentinandu-ti la cote inalte angajamentul de a-i parcurge. Multi dintre noi nu ating succesul nu pentru ca este ceva in neregula cu noi, ci pentru ca nu stim cum sa definim ce inseamna succesul pentru noi. Astfel, mergem prin viata zi de zi semi-adormiti, facand mereu ceea ce ne-am obisnuit sa facem, fara sa ne punem intrebari despre directia spre care ne indreptam. Nu ne simtim chiar Ok dar mergem mai departe.

Stai putin si gandeste-te daca ceea ce faci acum te defineste pe deplin, daca asa iti doresti sa arate viata ta de acum incolo, daca nu cumva ai aspiratii mai valoroase decat atat.

Acest an care incepe este la fel de bun ca oricare altul pentru a-ti pune viata pe fagasul pe care ti-l doresti. Beneficiul pe care ti-l ofera acest an este acela ca se petrece ACUM.
Daca ai nevoie de ajutor in procesul de re-definire a viziunii tale de viata si daca esti cu adevarat motivat(a) sa iti atingi obiectivele, sesiunile de life-coaching individuale sau de grup iti pot fi de un real folos.
Mult succes in Noul An al vietii tale!

2 Comments

Leave a Reply