9 lucruri pe care sa le faci pana la sfarsitul anului

Sfarsitul anului vine, de obicei, cu aglomeratie, alergatura, multe treburi pe lista. Astfel, de cele  mai multe ori fara sa iti dai seama, te trezesti intr-o grozava disonanta: frumusetea sarbatorilor risca sa devina, insinuant, cosmarul sarbatorilor.

In zilele cu ho-ho-ho, o abilitate demna de invidiat este sa reusesti sa separi utilul de inutil, profunzimea de kitch, trairile autentice de presiunea social-culturala promovata pe canalele media.

Iata cateva idei cu 9 lucruri pe care sa le faci pana la sfasitul anului. Aplicandu-le, ai sansa ca perioada urmatoare, pana la sfarsitul anului, sa iti aduca claritate, prospetime, perspectiva.

Pentru un om ocupat ca tine, unele sugestii probabil ca vor depasi zona de rasfat si vor intra in zona inutilului. Ei bine, eu cred sincer in rasfatul personal. Acorda-ti atentie pe toate planurile, fara sa exagerezi in niciunul.

Hai sa numaram impreuna pana la 9:
1. Debaraseaza spatiul de locuit de 20% din lucruri (inclusiv camara, garderoba, bucataria si debaralele). Dedica timp mai degraba ordinii si debarasarii si abia apoi curateniei. Pune accent pe eliberarea de spatiu. In comparatie cu o simpla (chiar temeinica) curatenie, senzatia de bine adusa de eliminarea balastului va fi mult amplificata.
Fa-ti zilnic un program scurt dar activ de debarasare, astfel incat, pana la Anul Nou, in fiecare dimineata sa pleci din casa cu cateva lucruri carora sa le creezi un destin mai bun. Daca iti este greu sa te desparti de lucruri, inventeaza un ritual de despartire. Multumeste-le lucrurilor ca ti-au folosit, cere-le iertare daca le-ai abuzat in vreun fel si ureaza-le sa aiba succes in continuare, in locurile in care vor ajunge.
2. Curata biroul, dulapurile, arhivele, biblioteca. Pune totul in ordine, in cutii, dosare, bibliorafturi, plicuri. Lasa suprafetele de lucru libere. Organizeaza si curata hard-diskul calculatorului, tableta, smart-phone-ul. Fa ordine in agenda din telefon. Elimina tot ce este balast. Fa zilnic aceasta operatiune, mergand din ce in ce mai profund, pana cand constati ca nu mai este nimic de eliminat sau de rezolvat.
3. Rezolva treburi neterminate, care treneaza.
Fara sa iti dai seama, treburile nerezolvate stau in asteptare undeva in sistemul tau de memorare si procesare si iti creeaza o oboseala pe care adesea nu o percepi. Iti tii niste neuroni ocupati care functioneaza pe fundal ca sa tina minte ce ai tu de terminat, generand si mentinand astfel un stress latent. Vei simti, in schimb, o mare usurare odata cu finalizarea si inchiderea fiecarui aspect ce statea in suspans de ceva vreme.
4. Ia-ti un week-end de odihna inainte de sarbatori. Nu sta in casa sa faci curat sau sa gatesti. Plimba-te prin oras. Nu la mall sau in centre comerciale ci pe strazi, in  parc, in muzee. Cumpara-ti ceva frumos, care sa iti incante sufletul. Stai la un ceai sau o cafea si scrie in jurnal. Bucura-te de finalul de an, bucura-te ca traiesti, ca esti. Daca esti bine, bucura-te cu atat mai mult.  Gandeste-te cati oameni de pe planeta nu au macar curajul sa viseze la ceea ce tu ai deja.
5. Fa o lista cu oamenii dragi din viata ta si stabileste-ti sa suni cel putin 2-3 pe zi in perioada urmatoare, pentru a le spune cat de importanti sunt pentru tine. Sufletul lor se va bucura, sufletul tau se va bucura. Iti vei aduce aminte ca nu esti singur(a) pe lume si ca ai o retea de oameni pe care uneori ii uiti, ii neglijezi, si care sunt acolo pentru tine.
6. Clarifica relatiile care sunt in punct mort sau pe pauza. Intai fa o lista cu persoanele cu care vrei sa faci pace (si cu care nu vrei:)) si apoi abordeaza-le, pe rand, pentru clarificarea situatiei dintre voi. Ofera-le iertarea ta, cere-le iertare si inchideti relatia, recadrati-o sau mergeti mai departe pe premise noi. Oricare din aceste solutii iti va aduce usurare, pace si incredere in viitor. Te vei dezlega de niste legaturi care acum nu fac decat sa te infraneze.
7. Cumpara din timp cadourile
Fa o lista cu beneficiarii cadourilor, apoi fa brainstorming pentru a gasi cel mai potrivit tip de cadou pentru fiecare. Mergi in oras la cumaraturi in timpul zilei, in timpul saptamanii. Vei  evita stressul generat de agitatia multimii care cauta cadouri in ultimul moment, cumparand la nimereala cate ceva ca sa scape de corvoada. Daca oferirea de cadouri este o corvoada, revizuieste setul de asteptari asociat cadourilor. Treci in revista atat asteptarile tale cat si ale destinatarilor.
Investeste in valoare simbolica si nu financiara. Gaseste cadouri cu mesaj. Evita sosete, cravate, fulare si alte chestii banale. Chiar daca sunt imprimate cu reni si alte chestii “dragute”.
8. Ia-ti o zi libera in timpul saptamanii, pana la Craciun, si mergi la SPA. Nu de sarbatori sau in zile libere legale. Nu sambata sau duminica. De exemplu, cu toate bunele si relele (crede-ma, relele sunt minore in comparatie cu locatii similare din Europa), Therme Bucuresti, in timpul saptamanii, dimineata, este un loc ideal pentru rasfat. Ia-ti pachetul Elysium, pentru o experienta completa a saunelor si a spatiului de odihna. Daca locuiesti in alte zone cauta un SPA cu apa termala aproape de tine.
9. Ia-ti cate o ora zilnic sau la 2-3 zile si scrie in jurnalul personal. Fa din aceasta o obisnuinta. Te va ajuta sa iti mentii atentia indreptata asupra viziunii tale de viata, a obiectivelor tale principale, de viata, a viziunii. Daca nu ai inca un jurnal, incepe sezonul cadourilor cu un cadou pentru tine- un caiet frumos sau o agenda inspirationala in care sa iti scrii viziunea ori de cate ori iti rezervi timp pentru tine. Compania de Librarii Bucuresti, Carturesti, Diverta au o gama variata de astfel de produse.

In concluzie, propunerile mele pentru acest Decembrie sunt:
Tinteste minimalismul.
Fa mai putin si mai cu sens.
Incetineste ritmul.
Clarifica.
Observa.
Viseaza.
Planifica o strategie pentru anul urmator.
…si… TRAIESTE-TI VIATA… pentru ca  “Life is what happens while busy making other plans.” – John Lennon
 
P.S. – te invit in grupul “Antreprenori care schimba lumea”, dedicat antreprenorilor care… schimba lumea. Prin ceea ce fac. Prin ceea ce sunt. Prin felul in care isi traiesc viata. Prin felul in care fac business.
Soulful business, ethical business, slow marketing, integritate in afaceri. Oameni care au idealuri pe care le transpun in realitate prin propriul business, transformand lumea intr-un loc mai bun. Oameni care stiu sa isi traiasca viata si business-ul, pretuind fiecare clipa, pretuindu-si semenii si planeta.
 

Leave a Reply