TPM pentru antreprenorul (prea) ocupat (articolul 7 din seria de 21)


Poate te intrebi ce inseamna TPM. Vei afla mai jos, in detaliu 🙂
Discut cu proprietari de afaceri aproape in fiecare zi. Cele mai uzuale cuvinte pe care le aud in discutiile cu ei sunt “ocupat”, “stres”, “aglomerat”, “sunt stresat”, “sunt obosit”, “n-am timp”, “sunt tracasat”, “nu imi pot permite sa plec in concediu”, “voi lua vacanta cand voi ajunge la cifra de afaceri “x” … si completeaza tu lista, daca mai stii si alte formulari ale aceleiasi probleme.

Iti suna cunoscut?

Iti voi descrie mai jos 5 strategii prin care poti reusi sa iti aloci timp tie. OK, ai putea spune: “cum sa imi aloc timp mie cand eu nu pot sa imi permit”? Si de ce sa iti aloci timp tie? Nu cumva este un lux nejustificat? O pierdere de vreme, de fapt?
Nu, nu este un lux. Nu, nu este risipa de resurse. Pentru ca esti cea mai importanta resursa a companiei tale. Pentru ca TU ai nevoie sa ai mintea limpede, corpul sanatos, emotiile echilibrate si spiritul liber ca sa iti poti conduce business-ul pe valurile agitate ale lumii de astazi.

Eu am integrat in viata mea 5 obiceiuri care au schimbat felul in care ma raportez la timpul si la energia mea. Ti le impartasesc si tie, si ma astept sa aud numai de bine de la tine odata ce le vei aplica si tu. Iata :

1. incetineste ritmul

Poate ca suna contraintuitiv. Nu ai timp sa faci toata treaba si sa incetinesti ritmul? Stiu, ti se pare imposibil…
Ei bine, se poate. Cauta sa te informezi despre tehnici de “mindfulness” si sa incepi sa le aplici. Cu cat vei gasi un ritm pasnic pentru a face lucruri, cu atat se creaza spatiu pentru a gandi intelept, pentru a fi atent la ceea ce faci si pentru a da mai putine rateuri. In final, vei fi mai productiv si mai calm. Starea de liniste interioara ajuta mult la progrese care altfel pareau inimaginabile. Grabeste-te incet!

2. programeaza zile libere in avans.

Ia calendarul pe un an (exista unele in format A4 in excel, foarte bune pentru asa ceva). Vezi care sunt sarbatorile legale si in ce fel poti adauga cateva zile la fiecare dintre ele astfel incat sa obtii cate o minivacanta. Apoi programeaza concediile lungi, de 2-3 saptamani. Apoi pune cate o saptamana lejera la fiecare 6 saptamani, in care sa nu iti stabilesti intalniri de afaceri sau angajamente cu data fixa. Apoi minimum 1 zi la fiecare 2 saptamani sa fie numai pentru tine. Plus minimum 2 intervale in cursul fiecarei zile. Toate aceste zile “libere” eu le numesc TPM (Timp Pentru Mine). Ti se pare cam mult, nu-i asa?

Crede-ma, este OK. Porneste de la zilele libere si apoi programeaza zilele cu “treaba”. In zilele cu treaba lucreaza atat ghidat de inspiratie cat si cu obiective clare. Vei fi mult mai motivat sa finalizezi etape cand stii ca urmeaza vacanta. Apropo: ti s-a intamplat vreodata ca dupa o perioada aglomerata si in care ti se parea ca nu avansezi deloc, sa devii extrem de productiv cu cateva zile inainte de vacanta, si mai ales in ultima zi? Daca da, atunci ai si explicatia pentru care aceste zile libere nu iti vor diminua rezultatele, ci dimpotriva.

Anunta-ti din timp echipa si familia care este timpul rezervat pentru TPM

Vei vedea ca daca vei utiliza cu intelepciune timpul pentru tine in care sa iti incarci bateriile si sa iti alimentezi energia, zilele lucratoare vor fi mult mai productive. Asa functioneaza sistemul TPM.

3. planifica felul in care vei petrece zilele libere

Imi aduc aminte de o perioada din viata mea in care ramaneam acasa cateva zile pe saptamana, cu scopul de a ma odihni. Si nu stiu cum se face, dar ma trezeam dupa-amiaza ca lucrez de ore bune, in pijama. Pentru ca deja era dupa-amiaza, nu mai ieseam in oras pentru ca mi se parea prea tarziu. Asa ca mai lucram un pic, antrenata fiind de progresele de dimineata.

Ok, zilele de lucru intens in pijama cand iti aduci aminte pe la pranz sa te speli pe dinti si spre seara descoperi ca inca nu ai luat micul dejun isi au farmecul lor. Mai ales cand esti intr-o perioada creativa, la inceputul unui proiect nou si vezi ca incep sa apara rezultatele, direct din mana ta.

Insa pentru zilele programate a fi de odihna, recreere, conectare cu cei dragi etc. acest tip de abordare este de-a dreptul pe dos.

Eu iti propun sa iti aduci aminte de micile lucruri pe care mereu ti-ai dorit sa le faci dar “nu ai avut timp”. Sa mergi in parc intr-o zi lucratoare, la pranz. Sa mergi la film la matineu. Sa bei o cafea sau un ceai in oras intr-un loc linistit rasfoind o revista din coperta in coperta. Sa faci un masaj de 2 ore undeva in vecini de locuinta ta si apoi sa dormi pe saturate. Sa mergi la spa intr-o zi de luni. Sa vaslesti intr-o plimbare cu barca pe lac, in parc. Sa te intalnesti cu 3 prieteni cu care ti-ai propus de cativa ani sa te vezi dar “nu ai apucat”. Sa mergi la o librarie cu ceainarie si sa incepi sa citesti literatura, nu o carte de dezvoltare personala.

Atunci cand iti programezi zilele libere, scrie in agenda ce vrei sa faci in ziua respectiva. ZI PENTRU MINE, apoi activitatile pe care ti le doresti. Si nu uita sa lasi si niste intervale de timp in care sa te lasi surprins de ceea ce iti apare in cale. Plimbandu-te pe jos poate vei vedea un afis cu o expozitie, sau vei descoperi un restaurant nou. Poate ca in ora in care nu aveai programat nimic (sau, si mai frumos, aveai programat “timp pentru spontaneitate”), vei avea o conversatie fascinanta cu o persoana necunoscuta.

4. lucreaza cu o agenda.

Planifica. Pune in agenda ceea ce vrei sa faci. Unul din secrete este sa nu pui PREA MULT. Pentru ca la sfarsitul zilei vei fi frustrat si dezamagit ca ai facut doar partial ceea ce ti-ai propus. A doua zi o vei incepe cu un nivel scazut al energiei. Si stii deja cat de importanta este gestionarea energiei proprii, ca antreprenor.

Lasa loc in agenda si pentru surprize. Poate vor aparea urgente si astfel vei avea timp sa le rezolvi. Daca nu vor aparea urgente, vei putea sa faci chestiuni care erau de multa vreme amanate si astfel sa ajungi “la zi”. Daca decizi ca nu ai nimic de facut, poti sa meditezi. Surpriza, nu-i asa?

Nu ceda urgentelor altora. Fa ceea ce este in agenda TA, iar ceea ce apare ca urgenta de-a ta se rezolva in buffer-ele de timp pe care le ai deja in agenda.

5. mediteaza

Fa-ti o practica de meditatie zilnica. Incepe cu 10 minute dimineata, la pranz si seara. Fara muzica, fara meditatii ghidate. Tu cu linistea ta. OK, e posibil ca la inceput sa nu fie chiar liniste…

Iti marturisesc ca dupa ce incepusem sa aplic aceste strategii, ma simteam oarecum iesita din tipare. Nu ca mi-as fi dorit sa ma incadrez in norma societatii (prea) ocupate, dar nu gaseam in jurul meu oameni care sa isi respecte timpul cu adevarat. Fenomenul este atat de raspandit incat a fost destul de dificil sa gasesc persoane care sa “aiba timp” sa iasa la un ceai. Sa faca o plimbare in parc. Sa viziteze o expozitie. S-ar putea ca aplicandu-le, sa devii “ciudatul” care are timp. Spre deosebire de marea majoritate a semenilor lor (cu lesa de aur si bani cat carul – oops- am facut o rima 🙂 ).

Pana cand nu decizi sa te pui pe primul plan in viata ta, business-ul tau te va secatui de toata energia pe care o ai disponibila.

Momentul de introspectie:

Exista o vorba inteleapta din folclorul antreprenorial care spune ca afacerea ta va ocupa atat spatiu cat exista disponibil. Si regula se aplica la timp, la bani, la orice alte resurse.
Intrebarea de astazi: cum vei pune limite intre viata ta si business, astfel incat business-ul tau sa nu iti invadeze tot timpul? Astfel incat sa duci o viata echilibrata si pe deplin implinita?

OK, stiu ca business-ul este viata ta. Insa exista viata si pe langa business.
Cand te decizi sa faci schimbarea, nimic nu te poate opri. Insa numai daca esti cu adevarat decis. Tu o vei face, nu eu. Eu te provoc sa te activezi in asa fel incat sa o faci. Si sunt aici ca sa te sustin.

Daca ai ajuns la momentul in care stii ca schimbarea este singura optiune, si daca esti dispus(a) sa faci munca (uneori grea, da) care este necesara ca sa iti abordezi in mod diferit business-ul si viata, ai acum ocazia sa incepi sa te pui pe primul plan.

Daca crezi ca vei avea grija de tine dupa ce vei avea 1 milion de euro in cont (sau o suta de mii, sau zece mii, sau cand iti vei achita datoriile etc.), intreaba-te daca este cea mai buna strategie. Eu zic ca nu. S-ar putea sa ai note de plata in plan personal de platit, odata ajuns acolo. Sanatatea ta, relatia ta, familia ta, casa ta isi vor cere drepturile. Sau si le vor fi cerut deja.
Si unele au un pret greu.
Ai grija de tine!

~

Daca acest articol ti-a fost de folos, te invit sa lasi un comentariu mai-jos 🙂
 

2 Comments

Leave a Reply