Mesajele Universului – ceea ce crezi

CIMG1365 300x225 Mesajele Universului   ceea ce creziM-am „intalnit” cu acest afis intr-unul din coridoarele „tubului” din Londra, in anul 2009. A doua zi, trecand din nou prin acelasi loc l-am „imortalizat” cu telefonul, avand sentimentul ca este un mesaj de personal coaching dincolo de filmul pe care il promoveaza (si pe care, de altfel, nu l-am vizionat…).

„The truth is not what you know. It’s what you believe.”

Despre adevar s-au scris multe pagini, subiectul fiind intalnit adesea in tratatele de filozofie si de pseudo-filozofie.

Dar nu despre filozofie voi scrie in continuare, ci despre ceea ce ajungem sa credem, convingerile si imprinturile care ajung sa ne conduca viata uneori in mod tacut dar foarte eficient. Ceea ce exista instalat in inconstientul nostru ca fiind „adevarat” este „adevarul” pe care il manifestam in viata proprie. Uneori, plini de infatuare, sugeram adevarul sau adesea chiar il impunem si altora.

Sau afirmam cu multa convingere si capacitate de persuasiune un „adevar” si doar la cateva minute apare o ocazie de a experimenta adevarul contrariului. Sau contrariul „adevarului” proaspat exprimat. Vi s-a intamplat?

Imi amintesc de o angajata a uneia din firmele mele, care imi explica plina de convingere intr-o discutie despre necesitatea revizuirii muncii ca ea, spre deosebire de toti ceilalti angajati, nu greseste niciodata vreo factura. I-am spus: „never say never”. Ea insista ca are dreptate. Dupa nici 2 ore, la o verificare de rutina, un alt angajat a semnalat o eroare grava intr-o factura emisa chiar de doamna in cauza, eroarea fiind de un ordin de marime in defavoarea firmei… Cum ramane cu „niciodata”? Convingerea ca nu greseste niciodata o impiedica sa isi verifice rezultatul muncii, ceea ce o predispunea spre greseli cu consecinte mai grave decat daca ar fi verificat.

Ceea ce credem devine adevarul nostru, uneori temporar, alteori ne hranim „adevaruri” de viata. Atentie la ce crezi- iti va influenta dramatic viata. Daca nu ajungi acolo unde iti doresti, apeleaza la ajutor specializat pentru a detecta daca nu cumva convingerile dupa care traiesti sunt cele care te infraneaza.

Convingerile limitatoare nu sunt rele sau bune- ci ne ajuta sau nu in ceea ce facem sau in ceea ce ne dorim.

In personal coaching intalnesc adesea clienti care, crezand ca se dezvolta intr-o anumita directie, se confrunta de fapt cu o convingere care ii trage inapoi.

Coachingul este un spatiu excelent perntru explorarea si schimbarea convingerilor care nu ne mai sunt de folos. Facem aceasta cu respect, fiecare convingere a fost utila candva, ii multumim convingerii pentru ajutor si sprijinim clientul sa o inlocuiasca cu alta mai potrivita cu obiectivele pe care acesta si le doreste, cu propria sa viziune de viata.

Trimite un comentariu

gabrielagambra.ro

Inscrie-te la newsletter!

Gestionez cu integritate lista de abonati.