Cele 3 cuvinte magice

cele 3 cuvinte magice 3 Cele 3 cuvinte magice

In Noul An vor fi 3 cuvinte magice care vor face diferenta pentru tine.

Acestea fiind spuse, este posibil sa te astepti sa iti sugerez eu care vor fi acele 3 cuvinte… asa, ca in astrologie, sau ca in dezvoltarea personala „la minut”, unde primesti o reteta de succes si nu trebuie sa faci nimic altceva decat sa o aplici.

Insa acest articol nu este despre banda rulanta din aeroport, care te transporta fara sa dai tu din picioare. Ci este despre evolutia ta autentica. Tu. Tu cu tine. Tu despre tine. Tu pentru tine.

Noul an a sosit. Suntem aproape asaltati cu indemnuri pentru aceste zile in care ne acomodam cu un final si ne pregatim de un nou inceput. Inca un an. Cum sa facem bilantul. Cum sa facem introspectia. Cum sa formulam (sau nu) rezolutiile de an nou. Cum sa stabilim obiective. Cate. Ce fel. Sub ce forma. Sa le stabilim. Sa nu le stabilim. Sa ne folosim ba mintea, ba inima, ba sa folosim doar  inspiratia. Asta functioneaza. Asta nu functioneaza. Cam complicat, nu-i asa?

Este din ce in ce mai la moda sa ne facem planuri pentru anul ce vine. Scriem liste cu obiective, formulam rezolutii.
Uitandu-te inapoi, cate dintre rezolutiile de An Nou au devenit realitate? De cate ori ai sperat ca de data aceasta te vei lasa de fumat, vei face sport, vei reveni la silueta perfecta, vei munci mai putin, iti vei dubla venitul si vei pleca in calatoria aceea la care visezi?

Nu e nimic in neregula cu a visa si a avea aspiratii. Problema cu rezolutiile de Anul Nou este ca sunt prea multe si prea complexe. Si nu exista obiceiuri care sa le sustina. Ca urmare, punerea lor in aplicare necesita un efort care adesea nu este sustinut de reurse interioare aliniate cu rezolutiile. Pentru ca daca ti-ar fi fost usor sa duci pana la capat macar una din rezolutii, nu ar fi fost nevoie sa o pui pe lista din nou si din nou in fiecare an.

Eu pentru acest an iti fac propunerea de a te orienta spre simplitate. Minimalism, as spune. In acest an eu iti propun sa nu iti faci o lista de rezolutii.
Pentru ca locul in care ne impotmolim de obicei este ACTIUNEA. Nu VISAREA.

Asadar, iti propun o schimbare a obiceiului. In termeni de specialitate i se spune „pattern interrupt”. In calitate de coach, una din responsabilitatile mele principale este sa pun intrebari valoroase pentru client. Intrebari care sa ii intrerupa tiparul de gandire si de actiune si care sa genereze o schimbare de paradigma.

Intrebarea pe care ti-o propun astazi este:
Care sunt cele 3 atitudini valoroase PENTRU TINE, care odata adoptate si aplicate in mod sustinut de catre TINE, vor genera schimbarea vietii TALE in directia principala pe care ti-o doresti?

Ai nevoie sa identifici 3 atitudini-resursa exprimate simplu si clar, fara a fi organizate intr-o propozitie sau intr-o structura logica. Fiecare intr-un singur cuvant. Alege verbe, care exprima actiuni sau atitudini care sustin ceea ce esti, ceea ce vrei sa devii.  Aceste 3 cuvinte vor deveni mantrele tale.
Sunt cele 3 cuvinte magice. Ale tale.

Ori de cate ori vei avea dubii – la luarea deciziilor- reaminteste-ti cele 3 cuvinte. Dimineata cand pleci la treaba aminteste-ti ce este important pentru tine in acest an. Seara la culcare aminteste-ti cum ai facut ca sa le urmezi. Cum ai tintit exact acolo unde ai nevoie sa ajungi, cu ajutorul lor. Cu cele 3 atitudini magice.

De mai multe ori pe zi pune-ti intrebarea: care este actiunea imediata pe care o pot face pentru ca astazi sa obtin rezultatele pe care mi le doresc, utilizand cele 3 atitudini.

[Pentru mine cele 3 cuvinte pentru anul 2016 sunt: solicit, intreprind, perseverez.
Sunt atitudinile-resursa pe care le-am identificat ca fiind cele mai importante pentru mine, in perioada urmatoare. Este ca o promisiune pe care mi-o fac mie insami, ca de cate ori ma impotmolesc, sunt in alt ritm decat mi-as dori, nu obtin rezultate etc., sa ma intorc la cele 3 cuvinte magice.
De exemplu, lucrez la un proiect si ma impotmolesc. Imi activez cele 3 cuvinte magice: solicit, intreprind, perseverez. Si decid sa solicit sprijin de la cei care au trecut deja printr-un proces asemanator, intreprind ceva mai degraba decat sa stau pe loc, perseverez chiar daca nu stiu exact care este urmatorul pas.
Aceasta va fi reteta mea: solicit, intreprind, perseverez.]

Later edit:
…pentru 2017 cele 3 cuvinte magice sunt: aleg, simplific, alchimizez.

Pentru tine vor fi alte cuvinte, care vor genera alte logici personale, care urmeaza chemarile tale personale. Logicile tale, chemarile tale.

Astfel, pe parcursul anului, poti verifica foarte simplu felul in care decurg lucrurile in viata ta, in munca ta. Ai un “punct zero” spre care sa te intorci cand lucrurile nu merg cum ti-ai fi dorit. Pentru ca uneori, in iuresul zilnic al activitatilor, uiti ce este important pentru tine.
Aceste 3 cuvinte magice vor actiona ca niste valori “de serviciu”- vor incapsula chestiunile importante pentru tine. Ca sa le ai la indemana. ca niste sageti care tintesc exact centrul. Rezultatul dorit.

Nimeni nu iti poate da o reteta. Numai tu stii care sunt cele 3 cuvinte magice ale anului tau.

La final, minutul de coaching NLP

Asadar, iti propun sa trecem la treaba. Sa transformam impreuna urmatoarele momente intr-o mini-sesiune de coaching NLP. Daca accepti invitatia mea si esti foarte hotarat sa obtii rezultate actionand, prima actiune poate fi acum. Actioneaza. Lasa totul deoparte, ia instrument de scris si o hartie, aseaza-te intr-o pozitie confortabila, respira adanc de cateva ori si scrie:

Cele 3 cuvinte magice ale mele, _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ (numele tau) pentru Noul An sunt:
1._ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ ;
2._ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ ;
3._ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ .

OK. De acum magia este in actiune. Impacheteaza hartia si pune-o in portofel ca sa o ai mereu la indemana. Cum te asiguri ca aceste 3 cuvinte iti raman active in memorie si ca te ghideaza zilnic? Apelam la NLP si la bunul simt practic.

[Tehnica 1: seteaza-ti telefonul sa iti dea zilnic la o anumita ora dimineata un reminder care sa sune cam asa: Cuvintele magice pentru acest an sunt:1._ _ _ _ _ ; 2._ _ _ _ _ ; 3._ _ _ _ _.]

[Tehnica 2: identifica un gest care iti reaminteste cele 3 cuvinte. Fa gestul acum. Repeta-l, in timp ce rostesti cuvintele. Ancoreaza cuvintele legandu-le simbolic de gest si repeta gestul atunci cand ai nevoie sa te centrezi pe cele 3 atitudini-resursa. De exemplu, eu am ales sa imi ating fruntea cu degetul aratator ca sa imi reactivez cele 3 resurse.]

Iti doresc sa ai un an extraordinar. Un an in care cele 3 cuvinte magice sa fie steaua sudului pentru tine. Si abia astept ca la anul pe vremea aceasta sa imi scrii si sa imi spui cum a functionat magia.

La multi ani!

6 Comments:

 • decembrie 31, 2015

  Foarte util articol!

  Cele 3 cuvinte magice, pentru mine, Paul Ardeleanu, pentru noul an sunt:
  1) Recunostinta
  2) Concentrare (Focus)
  3) Disciplina

 • Irina
  decembrie 31, 2015

  1. (ma) centrez
  2. rostesc
  3. finalizez

  Multumesc, Gabriela!

 • vera
  ianuarie 2, 2017

  Multumesc mult, sunt recunoscătoare pentru ca ai împărtăsit cu noi! Inspirational!
  De obicei nu comentez articolele pe care le citesc…chiar daca imi plac, dar unul dintre cele 3 cuvinte pt 2017 e recunostintă! 🙂 Asa ca ce pot sa spun este ca ai dreptate, metoda functioneaza! 🙂

 • ianuarie 2, 2017

  Multumesc Gabriela ?

Trimite un comentariu

gabrielagambra.ro

Inscrie-te la newsletter!

Gestionez cu integritate lista de abonati.